Nuffnang Ads

Thursday, April 25, 2013

TIPS MEMBUAT KUIH TALAM

* Lapik loyang talam dengan plastic yg telah di gris dengan minyak.
* Supaya kuih talam cepat msk...kacau dlu adunan kuih talam diatas api perlahn hingga separuh pekat atau hingaa naik wap. Baru masukkan dlm loyang n kukus hingga msk
* Potong kuih talam menggunakan pisau plastik dan potong bila betul2 sejuk.
* Menggunakan pengukus elektrik lebih cepat dan jimat.
* Kalau guna pengukus biasa, akan di sarankan balut dengan kain. Kalau terdapat air atas permukaan talam, guna kan tisu untuk lap. Juga boleh sengetkan loyang dan kuarkan air menggunakan sudu. Tapi saya biasanya akan lap penutup periuk setiap 5-10 minit. Akhir 10min terakhir saya akan buka tudung periuk supaya permukaan kering.
Inilah salah satu jenis pengukus yg sesuai untuk kuih talam Cik nor ada buat Kutu untuk pengukus nih. Sesiapa yg berminat bleh contact cik nor.

No comments:

Post a Comment